Beste tuinliefhebber,
Wat hebben we al van heerlijke voorjaarsdagen mogen genieten. Bent u al aan het voorzaaien? Wat fijn dat we weer aan de slag kunnen, maar loop niet te hard van stapel, de nachtvorst kan nog behoorlijk toeslaan.

Agenda
Bloemschikken voor Pasen
Dinsdag 8 april
Bloemschikken voor Pasen door Wilma van Gunst.
Adres: Ekerlaan 4, Bennekom
Tijden: In de middag om 14 uur,
En de avond om 19 uur
Kosten: € 15,00 euro
Bijzonderheden: Opgave voor 27 maart 2025. Vol is vol!
zaterdag 22 en zondag 23 maart 2025
Voorjaarsweekend: Feiten & fabels over tuinieren
Nepnieuws is ook doorgedrongen in de wereld van tuinieren. Echte kennis over tuinieren, planten en biodiversiteit is genuanceerd en opgebouwd door jarenlange ervaring. Experts met veel praktijkervaring en gedegen vakkennis delen de feiten en ontkrachten de fabels over tuinieren.
Wil je weten hoe het echt zit? Kom dan naar het Voorjaarsweekend voor workshops en kennissessies. Kwekers (waaronder Hans Kramer), hoveniers en tuinontwerpers delen hun kennis met jou op zaterdag 22 en zondag 23 maart 2025.

zaterdag 22 maart en zondag 23 maart 2025 van 10:00 tot 16:30
Locatie:
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Entree:
Reguliere entreeprijzen of gratis op vertoon van je persoonlijke Groei & Bloei ledenpas 2025, Vriendenkaart of Museumjaarkaart.
Meer informatie op:
https://www.uu.nl/agenda/voorjaarsweekend-feiten-fabels-over-tuinieren-0

Vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 maart
Moestuinbeurs op Middachten
De Moestuinbeurs is er voor iedereen met een interesse in de eetbare tuin, op welke manier dan ook. Moestuinieren staat centraal, maar denk ook aan actuele thema’s als het voedselbos en permacultuur. Of je nu een doorgewinterde moestuinierder bent, een sociale volkstuinder, of als je alleen een aardbeienplantje op je balkon hebt staan: De Moestuinbeurs is voor iedereen toegankelijk.
Bezoekers kunnen genieten van het aanbod aan standhouders, producten kopen, lezingen en workshops bijwonen, en tussendoor ontspannen bij een van de gezellige foodtrucks.
Met meer dan 100 deelnemers biedt De Moestuinbeurs een divers aanbod, zowel van grote als kleine bedrijven uit Nederland en België. Van jonge, innovatieve merken tot gespecialiseerde kwekers—je vindt hier alles: zaden, bloembollen, moestuinbakken, boeken, compost, gereedschap, wormen en woelvorken.
Tijd: 10:00 -17:00
Locatie: Landgoed Middachten – “Smidsallee 6994 BJ De Steeg”
Voor meer informatie:
https://www.middachten.nl/2024/12/15/de-moestuinbeurs-komt-naar-middachten
Tuinklusjes in maart: snoeien, planten en verzorgen
In de nieuwsbrief van het tijdschrift Seasons vond ik verschillende tuinklussen voor maart. Best handig!
Meer informatie op https://www.seasons.nl/tuin/tuinklusjes-maart

Hortensia’s en clematis snoeien, ontwakende egels verwennen… Kom maar uit je winterslaap, dat doet je tuin ook! Geniet van vroege bloeiers, pril uitlopend blad en ontdek wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. 14 tuinklusjes voor maart.
1. Snoei de takken van de hortensia
Snoei de takken van de pluimhortensia en hortensia ‘Annabelle’ flink terug boven een duidelijk oog. Varieer in snoeihoogte, dan krijg je straks ook bloemen op verschillende hoogtes.
Ook andere heesters die na de langste dag bloeien, zoals vlinderstruik, hibiscus en lavendel, snoei je nu terug. Aan de jonge scheuten groeien later de bloemen.
2. Maak een rommelhoek
Maak een rommelhoek in de tuin met takjes, touwtjes en blad als nestmateriaal voor vogels.
3. Aan de slag met het onkruid
Het onkruid begint te groeien, pluk of schoffel het weg. Laat het opdrogen en verwerk het in de composthoop.
4. Plant aardbeienplanten
Plant aardbeien-uitlopers in aarde gemengd met compost. Zorg dat het hart van de planten boven de grond uitsteekt.
5. Op takkenjacht
Loop een rondje door de tuin en controleer takken op stormschade. Knip afgebroken en beschadigde takken weg.
BEELD GETTY IMAGES, WERISTEIGENTLICHPAUL
6. Verwen de egels
Egels worden wakker uit hun winterslaap. Verwen ze met een schotel water en kattenvoer uit blik. Leeg de schotel overdag, het zijn tenslotte nachtdieren. Kijk voor meer informatie over egels op de website van De Egelbescherming.
7. Snoei oude planten
Knip afgestorven vaste planten af, verknip de takken en gebruik ze als mulchlaag in de border.
8. Snoei fruitbomen
Zo doe je dat: wacht tot de bloesem ontluikt en knip dan kruisende, dode takken en takken zonder bloesem weg. Snoeien overslaan zorgt voor een minder vitale boom met weinig fruit.
9. Controleer heesters en bomen
De oostenwind die nu veel waait droogt de tuin uit. Controleer heesters en bomen die je het afgelopen najaar hebt aangeplant en geef ze water als de grond droog is.
BEELD GETTY IMAGES, KATRIN RAY SHUMAKOV
10. Verzorg de Clematis
Knip zomerbloeiende clematis terug tot ongeveer 60 cm hoogte. Kleinbloemige, roze Clematis montana zit vol bloemknoppen; wacht met het snoeien tot ze zijn uitgebloeid. Winterbloeiende clematis verdient na de bloei een opknapbeurt. Knip zijtakken terug tot 5 ogen van de hoofdtak. Leid de jonge scheuten straks zoals jij het wilt.
11. Verdeel vaste najaarsbloeiers
Scheur vaste planten die in het najaar bloeien. Gooi het oude hart van de plant weg, plant de jonge, buitenste stukken weer terug.
12. Snoei de siergrassen
Siergrassen hebben nu hun mooiste tijd gehad. Knip met een heggenschaar het verdorde gras weg, net boven de groene punten van de verse scheuten.
13. Verzorg de rozen
- Snoei struikrozen terug tot 3 tot 5 ogen boven de grond.
- Knip bij klimrozen de zijtakken terug tot 3 ogen van de hoofdtak.
- Verjong een oude klimroos door grondscheuten aan te binden als nieuwe hoofdtak. Snoei een oude verhoute hoofdtak weg. Strooi meteen na het snoeien een hand organische mest.
14. Leg pootaardappels in een eierdoos
Leg ze op een warme plek om voor te kiemen. Dek ze af met één laagje krant, er mag geen licht bij komen. Uitplanten doe je als de kiemen een vingerkootje lang zijn, half april.
BEELD GETTY IMAGES, OLGA DOBROVOLSKA | TEKST MARIE TROMP

Biologische Kwekerij De Hessenhof opent weer op DONDERDAG 20 MAART 2025.
Dan zijn we welkom op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.
Hartelijke groet,
Ingrid Boenders