Nieuwsbrief maart 2022

Door: Ingrid Boenders

Beste tuinliefhebber,

In het Bart van Elstplantsoen bloeien de bomen, een koolmeespaartje is druk bezig in een nestkastje in mijn tuin. Ook een merelvrouwtje zie ik in de tuin met allerlei nestmateriaal in de weer en brengen naar haar nieuwe nestplaats. De Krokussen en Narcissen bloeien maar door. Het is lente!!!

Foto: Ingrid Boenders

Agenda

Dinsdag 5 april Bloemschikken

Om 19.00 uur

Bij en door Wilma van Gunst. Aan de Ekerlaan 4 in Bennekom.

De prijs: €15,00

We maken een paas-arrangement. Er is plaats voor 12 personen. Opgeven via   voor 30 maart a.s..

Woensdag 27 april is er weer Koningsmarkt.

Floralia heeft dan weer een kraam. Stekken en zaden kunnen daar geruild worden. Dus niet alles weggooien als je de tuin een beurt geeft, maar stekken of scheuren voor een andere tuinliefhebber!

Donderdag 24 maart

De Hessenhof biologische kwekerij opent weer!

Hessenweg 41, 6718 TC Ede
Telefoon 0318-617334

Alweer open is :

Kwekerij/Tuin De Boschhoeve Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze

tel. 026-4821231, website: www.boschhoeve.nl

Openingstijden: Kwekerij/ Tuin/ Theeschenkerij: 10 februari tot 10 oktober op vrijdag en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en ook op 2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en 2e Pinksterdag.

Open Voorjaarsdagen in april. Ruim 30 jaar bollen planten resulteert inmiddels in een lentetuin vol bloei, kleur en geur. Graag laten we iedereen in het weekend mee genieten van deze kleurrijke voorjaarsexplosie. In de moestuinbedden, de schaduwtuin, de boomgaard en het grote grasveld zijn veel soorten narcissen, tulpen en blauwe druifjes, sneeuwroem en sterhyacinten, hondstanden, kievietsbloemen en bosanemonen te bewonderen. Grote potten vol bloeiende bollen staan op strategische plekken verspreid in de

tuinen. Elke week zal in april extra aandacht worden besteed aan een ander bolgewas.

Welkom in de tuin in april op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, en ook op 2e Paasdag. Vrije toegang.

Donderdag 14 april t/m 9 oktober

Floriade Expo 2022

Op 14 april 2022 opent Floriade haar poorten een half jaar lang in Almere. Je ontdekt hier oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. En je geniet van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit. Duik in het thema ‘Growing Green Cities’ en laat je verrassen!

Op dinsdag 21 juni a.s. is een busreis gepland naar de Floriade i.s.m. Groei & Bloei Wageningen en Ede. Maar u kunt natuurlijk altijd op eigen gelegenheid gaan.

Voor haar initiatief in Ede DOET, vraagt Ans Muller uw cheque te doneren aan dit project:

AANPLANT PLANTSOEN GROENESTRAAT HOOG

Wij willen graag via Ede Doet sparen voor nieuwe beplanting voor het plantsoen Groenestraat hoog tegen over het Bart van Elstplantsoen. We hebben dit overlegd met de wijkbeheerder van de gemeente.

ZO ZORGEN WE VOOR VERBINDING

We onderhouden gezamenlijk het plantsoen.

VOOR WIE

Bewoners van Groenestraat hoog

Een leuk idee om eens te experimenteren met je tuin vond ik in de nieuwsbrief van Nature Today.

Een vierkante meter wildernis bij je thuis:

doe mee met ‘De Wilde Tuin’

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)Tilburg Universiteit

13-FEB-2022 –

In het nieuwe citizen science project ‘De Wilde Tuin’, worden tuinbezitters in het hele land uitgenodigd om vier seizoenen lang een klein stukje van hun tuin te laten verwilderen. Dus: geen onkruid meer wieden, niet sproeien, bladeren laten liggen, etcetera. NIOO-onderzoeker en rewilding-professor Liesbeth Bakker is een van de wetenschappelijke begeleiders van het project.

Wat maakt een vierkante meter – want zo groot is het stuk tuin waarom het gaat – nou uit? Verrassend veel, volgens stadsecologen. Eén betontegel minder kan al voor betere afwatering zorgen bij zware regens zoals een paar jaar terug. En niet zo strak aanharken zorgt voor voedsel, water en beschutting voor insecten en ander o zo belangrijk leven. Zo sluit ‘De Wilde Tuin‘ aan bij “de maatschappij-brede trend om niet tégen maar mét de natuur te werken”, zeggen de initiatiefnemers, NRC Handelsblad en Tilburg University. Samen met ecologen willen ze kijken wat er dan gebeurt: wat voor spannende planten, krioelende beestjes en onverwachte bloemenpracht komen de deelnemers straks tegen?

In je hoofd

Maar dat is nog niet alles. Bij ‘De Wilde Tuin’ gaat het ook om hoe je het zelf beleeft, en wat het met je doet. Want waar komt dat verlangen eigenlijk vandaan om alles maar de hele tijd strak en netjes te willen houden? Komt dat uit de tuinbezitters zelf? Of is het omdat het nu eenmaal zo hoort, en omdat ze bang zijn voor de afkeuring van de buren?

Deelnemers gaan het wilde stukje tuin op verschillende manieren beleven. Dat doen ze met hun eigen zintuigen, en met een paar eenvoudige hulpmiddelen. Ervaringen worden vervolgens gedeeld in NRC, onder andere in de vorm van persoonlijke verhalen, foto’s en ‘harde’ gegevens over plant- en bodemleven. Daarbij krijgt elk seizoen zijn eigen thema. Een panel van zes wetenschappers  – onder wie Liesbeth Bakker van het NIOO – staat klaar om de resultaten te duiden. Zo willen de initiatiefnemers kijken of netheid echt een persoonlijke voorkeur is, of iets dat wordt ingegeven door anderen. En hoe moeilijk het is om de norm te veranderen, van ‘netjes aangeharkt’ tot ‘natuurvriendelijk’.

Handje helpen

Dat ‘rewilding’ ook op deze schaal zin heeft, en wat het precies inhoudt, wordt ook duidelijk uit een interview voor het project met één van Bakker’s collega’s, de Deense ecoloog Jens-Christian Svenning. Die heeft zijn ‘saaie gazon’ laten verwilderen tot een plek met maar liefst 250 plantensoorten. Waaronder een aantal bijzondere, zoals de brede orchis. Zijn tip is dat je de natuur best een handje mag helpen, anders gaan bepaalde soorten domineren en ligt eentonigheid op de loer. Plaats daarom een houtblok voor de pissenbedden, maak een poeltje of plant zaadjes. Volgens Svenning kunnen deelnemers aan ‘De Wilde Tuin’ op hun vierkante meter zo tot wel twintig nieuwe soorten krijgen.

Eén van de manieren om het verschil te meten, is door mee te doen aan de jaarlijkse Bodemdierendagen van het NIOO, het Centrum voor Bodemecologie en steeds meer organisaties die daarbij helpen. Als je daar je waarneming invult, breng je het bodemleven in kaart en krijgt je tuin automatisch een cijfer voor de biodiversiteit. De Bodemdierendagen gaan daarom dit jaar ook samenwerken met ‘De Wilde Tuin’.

Grote belangstelling

Het project is gister in NRC Handelsblad gelanceerd. Maar de website ging afgelopen week al live. Volgens Ben Vollaard, hoofddocent aan Tilburg University en organisator samen met NRC, is de belangstelling groot. “Mensen weten het nu al te vinden en zijn enthousiast. Zonder publiciteit duizenden aanmeldingen op de eerste drie dagen… dat belooft wat!”

Bericht van overlijden

Wij ontvingen het bericht dat op 23 februari j.l. is overleden; Janneke Oosterbaan. Zij was Tuin- en Landschapsarchitect en hielp Floralia jarenlang bij de tuinkeuringen met de eindkeuring van de genomineerde tuinen.

De familie wensen wij veel sterkte.

Dit jaar heeft u vast Blauwe Druifjes, Narcissen of Hyacinten gekocht of misschien wel gekregen om uw huis in voorjaarsstemming te brengen. Gooi de uitgebloeide bollen niet weg, maar geef ze een plekje in uw tuin. Of in een boomspiegel in de straat, ook een leuk idee. Het volgende voorjaar komen ze gewoon weer uit en geeft een heerlijk lente-gevoel.

Met vriendelijke groet,

Ingrid Boenders

Scroll naar boven